Laga i stället för att kasta

Nu tänkte jag slå ett slag för att laga saker i stället för att kasta dem. Det beror ju förstås lite på vad det är och hur och på vilket sätt det är trasigt, men förvånansvärt mycket går faktiskt att laga. Och det är ju bra både för plånboken och för miljön. (Ett litet sidospår: Vem har plånbok nu för tiden? Antingen har man väl ett kortetui eller så har man ett sådant här väsk-skal till mobilen och har sina kort där. Vem har kontanter nu för tiden? Och när man har det, var ska man förvara dem? Eftersom man inte har någon plånbok menar jag. Nåja, tillbaka till ämnet.)

Laga vitvaror
En sak som man kan laga, som jag inte har tänkt på, är ju vitvaror. Igen, det beror ju på vad det är för fel, och har man en maskin som är gammal så kan ju både plånboken (kortetuiet?) och miljön tjäna på att man köper nytt, med tanke på att maskinen kanske drar väldigt mycket el eller vatten eller så. Men har man en hyfsat ny pryl så kan man i alla fall ta reda på om den kanske går att laga innan man kastar på tippen och köper nytt. Min tvättmaskin gick nyligen sönder, och då googlade jag och hittade ett företag som håller på med vitvaruservice i Falun och Borlänge, och de kunde laga min maskin för ganska liten slant. Det visade sig vara ett väldigt enkelt fel, om man säger så. Och nu kan jag förhoppningsvis tvätta många tvättar till innan jag behöver köpa en ny.

Laga kläder
Kläder är ju något som har blivit en slit- och slängvara. Förr lagade man strumpor som gick sönder, nu kastar man vid första tillstymmelse till ett hål. Och även när det gäller andra slags kläder så är man ganska snabb på att slänga. Jag vet att jag är så i alla fall, eller var kanske jag ska säga, för nu har jag faktiskt blivit mycket bättre. Nu lagar jag när det går, och får därmed ha kvar mina snygga kläder lite längre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *