Kan vi gräva själva?

Nu är det så att vi har tänkt oss att installera markvärme, och vi har upptäckt att det inte är helt billigt. En hel del av kostnaderna kommer vi väl inte undan, som kostnaden för markvärmepump, slang, frysvätska och så vidare. Bara det kommer ju att gå på en hel massa pengar. Men vi har börjat fundera på om vi inte kan spara in en del pengar på att gräva själva. Vi är helt beredda på att det kanske kommer att ta längre tid, men id är någonting som man har gott om under semestern. Så på det viset är det ingenting som oroar oss över huvud taget.

I stället är det frågan om hur pass svårt det är att gräva själv som vi undrar lite över. På nätet finns det många som säger att det inte alls är speciellt svårt att lära sig att sköta en grävmaskin för att utföra sina grävarbeten själv, även om det inte blir lika snabbt och snyggt som när ”proffsen” gör det. Det vi undrar då är om det finns någon som kan upplysa om om det verkligen är på det viset, eller om det är lite väl optimistiskt. Tomten vi har är ny, rätt så jämn och fin utan träd eller några större stenar, så den borde ju vara rätt så lättarbetad med en grävmaskin.

Sedan är det också frågan om hur pass stor grävmaskin vi kommer att behöva. Vi har läst i en del forum att många underskattar hur pass stor grävmaskin som kommer att behövas, och väljer en allt för klen modell, vilket gör att det tar många gånger längre tid att gräva klart. Även om hyran per dag är billigare så slutar det hela med att det ändå blir dyrare i slutändan.
Det är många frågor som vi söker svar på när det gäller det här med att försöka gräva själva. Kanske lika bra att anlita ett grävföretag ändå?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *